ZOEKEN

Linssen Best

Veel gestelde vragen

Wij maken onze beloftes waar!

Meer over onze producten of onze showroom weten? Neem contact op via +31 (0) 499 371389, wij helpen u graag!

Veel gestelde vragen over kunststof kozijnen

Hier vindt u een antwoord op de vele vragen die gesteld worden. Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u contact opnemen met Isolatiewerken Linssen Best.

Klopt het dat er condens op HR-glas kan verschijnen?

Bij Hoog Rendement beglazing, kan het gebeuren dat zich op het buitenblad condens vormt. Dit verschijnsel kan tot klachten leiden, maar is volkomen normaal en heeft niets te maken met de kwaliteit van de betreffende ruit. Goede voorlichting hierover is op zijn plaats.

Verschijnsel condensatie
Het verschijnsel van condensatie doet zich veelal voor op enkel glas aan de vertrekzijde (= binnen, warme zijde) van de beglazing. Naast de isolerende functie van dubbele beglazing wordt het voorkomen van condensatie aan de binnenkant gezien als een van de voordelen van het plaatsen van dubbel glas. Bij HR-glas kan echter ook condensatie optreden, maar in tegenstelling tot enkel glas, dan alleen aan de buitenzijde van de beglazing.

Condensatie op drie posities
Anders dan op enkele beglazing, waar condensatie meestal aan de binnenzijde van gebouwen betreft, kan condens zich bij isolatieglas op drie verschillende posities bevinden:

1. Aan de buitenzijde van uw woning
Condensatie op HR-glas komt door het geringe warmteverlies. Gezien de hoge isolatiewaarde van HR-glas wordt de temperatuur van het buitenblad nauwelijks beinvloed door de verwarmde huiskamer. Er is dus sprake van weinig warmteverlies door de beglazing. Als er nu een temperatuurstijging van de buitenlucht plaatsvindt en er is tevens sprake van een hoge luchtvochtigheid, dan slaat de waterdamp van de buitenlucht op het glas.

Condensatie treedt voornamelijk 's ochtends vroeg op, met name in de lente en de herfst en verdwijnt vanzelf als de desbetreffende beglazing weer op omgevingstemperatuur komt. Het vormt in feite een bewijs van het goed functioneren van de extra-isolerende beglazing.

2. Condensatie tussen de beide glasbladen
Het optreden van de condensatie tussen de glasbladen duidt er op, dat de dubbelglas-eenheid lek is. Over het algemeen treedt er een vermindering van het doorzicht op en ontstaat er op den duur een onafwisbare grauwwaas op de ruit. De enige oplossing is het vervangen van de betreffende ruit. Wanneer deze verschijnselen zich voordoen binnen tien jaar na de productiedatum van de desbetreffende dubbelglaseenheid heeft garantie. De productiedatum staat op de afstandhouder tussen de glasbladen.

3. Condensatie aan de binnenzijde van uw woning
Wanneer er condensatie aan de binnenzijde van isolatieglas optreedt, heeft dit niets te maken met de kwaliteit van de ruit. Het zijn de omstandigheden binnen die ertoe leiden dat de ruit beslaat. Enkele voorbeelden voor het ontstaan van waterdamp zijn:

  • Een aquarium in huis.
  • Te weinig ventilatie!
  • De mens, die in een rusttoestand circa een liter water per etmaal verdampt.
  • Het koken van maaltijden.
  • Het drogen van de was.

Hoe moet ik mijn kunststof kozijnen onderhouden?

Weru ramen en deuren hebben weinig onderhoud nodig. Regelmatig schoonmaken met water bijvoorbeeld gelijk met het lappen van de ramen, is voldoende. De draaiende delen in het hang- en sluitwerk kunt u jaarlijks even smeren met beslagspray. Zie ook het onderhoudsadvies bij Service en Onderhoud op deze site.